Energibesparande eller passiva fönster? Vad är skillnaden?

Energibesparande eller passiva fönster? Vad är skillnaden?

passiva eller energibesparande fönster

Termerna energibesparande och passiv används ofta synonymt i byggteknik. Men faktiskt dessa termer skiljer sig avsevärt från varandra. Varje passivhus är energibesparande, men inte varje energibesparande hus är passivt. Båda kategorierna som anges här avser teknik som används i byggprocessen för att säkerställa lägsta möjliga energiförbrukning vid användning av huset. Solpaneler används för att minska efterfrågan på el. Byggnaden är utformad på ett specifikt sätt och materialen anpassas till optimal värmeinduktion. Ett av huvudelementen i ett energisparande hem är specialdesignade fönster.

Kroppen av byggnaden på ett energisparande och passivhus

De gemensamma egenskaperna för energibesparande och passivhus är formen av byggnaden, som syftar till att maximera förbrukningen från solljus. Byggnaden kännetecknas av placeringen av de största fönstren på södra sidan och deras frånvaro på nordsidan (eller en minskning av antalet och storleken). På solsidan finns det rum där det mesta av familjens liv äger – vardagsrum, matsal, kontor eller sovrum. På norra sidan – badrum, kök, korridorer, förvaringsutrymme. I en sådan utformad byggnad, är det inte bara lättare att hålla en behaglig temperatur för att leva, men också sparar energi som normalt används för artificiell rumsbelysning. För att förhindra att kroppen av byggnaden från att förlora den lagrade värmen, rekommenderas att bo på den rektangulära basen, begränsa alla balkonger och burspråk, och taket ska vara enkel eller gavel. 

För att ett hus ska kunna betraktas som energibesparade, får energiförbrukningen inte överstiga 40 kWh / m2 per år. För passivhus är den övre förbrukningströskeln endast 15 kWh / m2.

Vad är skillnaden mellan ett energibesparande och ett passivt fönster?

Energibesparande och passiva fönster - skillnader

Båda typerna av dessa ekologiska fönster har mycket lägre permeabilitet än de modeller som används vanligen hittills. Vad är skillnaden mellan ett energibesparande och ett passivt fönster? För energibesparande fönster får värmeöverföringskoefficienten (Uw) inte överstiga 1,1 W / m2K och för passiva fönster 0,8 W / m2K. Uw av fönster avgör om en viss modell uppfyller kraven för energibesparande konstruktion och vilka fönster som är avsedda för energibesparande hus och vilka för passivhus. Passiva modeller, på grund av deras lägre permeabilitet, ger bättre isolering, och därmed långsammare kylning av det inre av byggnaden. Dessa modeller är vanligtvis större och täcker ofta hela väggytan. Det finns också en skillnad i sättdjup – passiva fönster är ofta djupare än energibesparande sådana. Fönsterramarna av båda typerna är dessutom isolerade för att optimera deras prestanda.

Energibesparande eller passiva fönster - vad är bättre att välja?

Oavsett vilken modell du väljer, båda alternativen är inte bara grönare, men också mer kostnadseffektiv under en längre tids användning. Högkvalitativa material säkerställa en effektiv drift i flera år, och den energi som förbrukas och isoleras genom dem kan avsevärt bidra till att minska energikostnaderna. Om du undrar om du ska välja passiva eller energibesparande fönster, se Fönster i Bergslagen-erbjudandet. Minimera ditt koldioxidavtryck och spara energi och pengar under många år framöver. Passiva fönster, tack vare den lägre Uw-koefficienten, klarar sig bättre i denna kategori. Energibesparande fönster är fortfarande mycket effektivare än klassiska fönster. Men det är också värt att bekanta sig med de fördelar som erbjuds av enskilda modeller – ljudisolering, motstånd mot fukt, skydd i händelse av inbrott. 

Vi vill att våra kunder ska vara helt nöjda med sina inköp. Det är därför vi är alltid glada att svara på alla frågor om erbjudandet. Kontakta oss gärna via e-post – kontakt@complex–bygg.se eller genom att ringa +46 70 603 61 83. Vi uppmuntrar dig att bekanta dig med konfiguratorn för ett personligt urval av fönster,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Close