hur mater man fonster

Hur mäter man fönster?

Oavsett om du bygger en ny bostad eller renoverar sin gamla fastighet, det att korrekt mäta fönster är en nyckelkunskap för att välja och köpa den mest funktionella varan. Det rätta måttet och monteringen med behållning av ett korrekt avstånd mellan fönstret och väggen är en viktig förutsättning för att ha ett tätt och nyttigt hus samt för din bostadskomfort. Om avståndet mellan fönster och väggen inte är korrekt så börjar både varan och byggnaden förstöras redan vid monteringen. Hur kan man undvika sådana problem som deformationer, karmens skador eller täthetsbrist?

Hur mäter man fönster? Lämpliga förberedelser

Fönstermätning har verkligen nyckelbetydelse och avgör bostadens funktionalitet. Därför är den bästa lösningen att beställa mätningen hos professionella byggföretag som kan garantera en effektiv montering. Fönster i Bergslagen kan göra det för dig. Fönstret måste ha lämpliga mått, rätt ställning och nivå. Avståndet mellan fönstret och väggen är också väsentligt och det påverkas av fönstermaterial, dess mått och även profilens färger. T.ex. kan PVC fönster uppvärmas snabbt och därmed kan de utvidgas och deformeras om avståndet inte är korrekt.

När du förbereder dig till fönstermätning skulle du tänka också på allt tillbehör som fönsterbleck, fönsterbräda samt in- eller utvändiga rullgardiner. Det är också viktigt om du bor i en gammal eller i en ny byggnad. Om du har stora inglasningar (t.ex. balkongdörrar) måste du tänka på golvets höjd och dess konstruktion. Det låter som mycket information, eller hur? Kolla vår fönstermätningshandbok och mät ditt fönster korrekt vid första gången.

Fönstermätning vid byggandet

Vi börjar med det enklaste måttet – hålmått i väggen. Bäst att göra det med hjälp av stål måttband och börja på karmens utsida. Så här ser det ut:

  1. Mät hålen i väggen i tre olika lägen (i mitten och närmare sidorna) både bredd och höjd.
  2. Om värdena skiljer sig från varandra, ta det minsta värdet.
  3. Bredden: ta bort 1,5–2 cm från båda sidor så att du får fritt utrymme för justering och monteringsskum.
  4. Höjden: ta bort 1,5–2 cm uppifrån och 3,5–4 cm nerifrån – avståndet framgår av ett eventuellt fönsterbleck eller fönsterbräda. Om du vill inte montera fönsterbräda eller fönsterbleck, ta bort samma värde både uppifrån och nerifrån.

Om du har större inglasningar som balkongdörrar eller terrassdörrar – ta bort 1,5–2 cm från hålets höjd vid båda sidor med hänsyn till golvets konstruktion om den inte är redan monterat. Vanligen behöver man 15 cm avstånd för golvet.

Planerar du att montera rullgardiner? Då skulle du minska fönstermått med lådans höjd eftersom värdet angår den totala höjden. Kolla våra utvändiga rullgardiner och dra nytta av Fönster i Bergslagens fackmässiga och professionella rådgivning.

Fönstermätning vid fönsterbyte 

Vid vanlig byggarkitektur (urbant flervåningshus) mäter vi hålet i väggen.

  1. Liksom vid byggandet mät bredd och höjd i tre olika lägen (i mitten och närmare sidorna). Om värdena skiljer sig från varandra ta det minsta värdet.
  2. Öka bredden med cirka 1,5 cm vid varje sida – 1,5+x+1,5 – så får du extra utrymme för att delvis dölja karmen. 
  3. Öka höjden med cirka 4 cm för att montera fönsterbrädan/fönsterblecket (y+4cm).

Tänk på att du kan ha ovanliga arkitektoniska lösningar i ditt hus och de inte ingår i denna instruktion. Om du har några frågor, kontakta oss – vi hjälper dig gärna! Vi erbjuder också en fackmässig mätning som låter dig glömma om problematiska parametrar och få garantin på ett 100%-säkert resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Close