Hur välj rätt fönster till huset?

Hur välj rätt fönster till huset?

Iglo energy skjutdorr

Oavsett om du planerar att bygga ditt hem själv eller byta ut gammal utrustning, är det värt att överväga det optimala valet av fönster. Dimensionerna på glasrutorna ligger ofta utanför vår kontroll – de är designade av en arkitekt, eller de tidigare gjorda fönstren återstår att utveckla. Men är dimensionerna inte den viktigaste faktorn vid val av fönster för ditt hem. Andra viktiga parametrar inkluderar vindmotstånd, vattentäthet, lufttäthet, ljudreduktion, termisk isolering, inbrottsskydd, ljus- och solenergitransmission. Ingen produkt kommer att erbjuda alla dessa parametrar på hög nivå – så du bör noga överväga vilka egenskaper du bryr dig mest om i en specifik situation – inklusive till exempel vilka väderförhållanden som kan förväntas på vår latitud. Energieffektiva hus kräver speciella fönster, vilket du kan läsa om i vår tidigare artikel Energibesparande eller passiva fönster? Vad är skillnaden? Valet av parametrar beror också på placeringen av fönstret i förhållande till solen eller våningen i byggnaden. I vår artikel lär du dig värdefulla tips om hur man väljer fönster för ditt hem.

Valet av fönster för ditt hem - tips

När vi väljer fönster kan vi ofta bli avskräckta av de höga priserna på sådana installationer. Det är dock värt att komma ihåg att det är en investering i flera år, och en högkvalitativ produkt behöver inte ofta repareras eller bytas ut mot nyare modeller. Med adekvat solenergitransmission kommer det också att göra det möjligt att göra långsiktiga besparingar på el- och uppvärmningskostnader. Förutom att välja enskilda parametrar är det också värt att uppmärksamma de estetiska värdena och ytan i ett visst fönster. Den mest populära lösningen är plastfönster görs i PVC som är de billigaste, ger en neutral fönsterinredning, de är hållbara och isolerar väl. Träfönster, även om de är dyrare, tack vare nya tekniska lösningar ger liknande parametrar och isolering som andra modeller. Men de möjliggör en mycket mer subtil integration i utformningen av huset – både på grund av möjligheten att välja en viss typ av trä och hur lätt att måla i önskad färg. Aluminiumfönster, som tidigare bara användes i industri- och kontorsbyggnader, blir nu mer och mer populära i privata hem. Om du är intresserad i fönster med aluminiumprofiler, vid Complex-Bygg vi erbjuder bl.a. aluminiumfönster MB-45

Den sista funktionen som inte direkt påverkar parametrarna i fönstret är hur den öppnas. Oavsett hur det ser ut skillnaderna mellan de olika modellerna kan vara betydande. Gradering av fönster tilt, möjligheten att öppna fönster i ventilationsläge, öppningsspärr och handtag med lås – dessa är bara några av de mest populära alternativ vi har att välja mellan. Situationen blir ännu mer komplicerad när det gäller takfönster. Vilka kan vara vridfönster, kipp-vrid takfönster eller sidohängda takfönster.

iglo light

Hur man väljer fönster - tips

När du väljer fönsterparametrar är det värt att först fastställa prioritetsordningen. De bäst rankade modellerna blir oproportionerligt dyrare, och ofta behöver man inte alla fördelar de erbjuder. När det gäller fönster på bottenvåningen är det värt att välja fönster med högre inbrottsskydd, t.ex. Iglo 5 men det kommer inte att vara en prioritet för takfönster. Den termiska och solenergitransmittans är oerhört viktigt i energieffektiva hus, men deras läge i förhållande till solen kommer att vara avgörande här.

Om du ännu inte vet vilka fönster som fungerar bäst i ditt hem, kontakta oss eller se vår produktkonfigurator på vår webbplats. Vi vill hjälpa dig att välja de produkter som är mest effektiva och lönsamma för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Close