Så bygger vi sparsamt

Så bygger vi sparsamt

Nuförtiden vill vi bygga energisnålt inte bara på grund av vår medvetenhet om miljöförstöring utan också på grund av betydligt mindre driftkostnader som fördelas över tid. Elpriserna fortsätter att stiga – även om ett energibesparande investering kostar cirka 5-6% mer förbrukar en färdig byggnad upp till fem gånger mindre energi än de traditionella bostäderna.

 

 

Vi börjar med vad ¨ett energisnålt hushåll¨ egentligen betyder. I ett energisnålt hushåll är ett årligt energibehov (EUco) högst 40 kWh/m² per år (NF40 standarden) medan i ett passivt hus är energibehovet högst 15 kWh/m² per år (NF15 standarden). Du kan enkelt uppfylla dessa krav om du först gör några lämpliga förberedelser – och det är verkligen värt! 

Kom ihåg om att effektiviteten av det slutliga resultatet påverkas av alla byggaspekter – från projektet till inredningen. Hur ska man alltså bygga ett energisnålt hus? Hur ska man börja och vilka regler ska man hålla sig till? Hur ska man bedöma om huset blir en ekonomisk framgång? Allt detta kan du hitta i texten nedan – om ett energisnålt husmetoder för att njuta av komfort både i bostaden och i plånboken är enklare än du tror!

Börja med att planera

Om man verkligen vill kan man självklart bygga sitt hus på varje terräng. Men tänk om man vill bygga energisnålt. Det kräver en förnuftig och eftertänksam hållning till investeringsprojektet redan från början. Du har kanske inte märkt att den bästa byggtomten har infarten från norra sidan. Tack vare detta ska trädgården och vardagsrummet finnas på södra sidan och på så sätt får vi mer av den kostnadsfria och hälsosamma solenergin. 

Den andra viktiga aspekten är själva husprojektet. Drömmer du om exotiska former och flera arkitektoniska detaljer? Det låter vackert men det kan betyda större energiförbrukning samt många okonventionella inglasningar och nischer där värme enkelt förloras. Den mest gynnsamma idén är en kompakt form med det minsta möjliga förhållandet mellan ytterväggarna och volymen. Enkla rektangulära formgivningar är alltså en bra lösning och även med dem kan du skapa en fantastisk fastighet som kommer att imponera dina grannar. Dessutom är tvåvåningshus eller hus med en vind mer energisnålt eftersom dessa rum som finns uppe fångar in värmen som går uppåt. Om du ändå bestämmer sig för ett envåningshus som nuförtiden är jättepopulärt – säkra taket med isoleringsskikt. 

En eftertänksam ritning av rummen är också mycket viktig. De rum som är avsedda för hushållsarbete och de som ska sällan användas inte behöver mycket ljus och värme – de kan alltså placeras i fastighetens norra del. Som vi har redan sagt – de rum som finns på södra sidan ska få mycket naturellt dagsljus. På så sätt kan du inte bara njuta av solsken under hela dagarna utan också spara betydligt på elenergin. 

Välj klokt

Vad påverkar husets energisnålhet? Vi svarar: Precis allt! Tänk på att du ska fatta många väsentliga beslut angående olika element av ditt projekt. 

Ytterväggar:

De måste ha bra isolering så att de håller värme inne i huset. Deras bra isolering är ett resultat av ett välanpassat projekt och ett noggrant utförande. Man måste fundera noga över valet av det bästa materialet – om väggarnas isolering ska vara verkligen effektiv skulle materialet vara av den bästa kvaliteten. Vi rekommenderar isoleringssystem med PIR-beklädnad. Trots att systemet är ganska dyrt ligger den i framkant när det gäller husets värmeisolering. Dess värmegenomgångskoefficenten är U= 0,02 W/m2. Här kommer andra lika bra lösningar:

  • mineralull – med värmegenomgångskoefficenten U= 0,042 W/m2.
  • frigolit – med värmegenomgångskoefficenten U = 0,04 W/m2.

Kom ihåg att värmegenomgångskoefficenten borde vara så låg som möjligt och det är enklare att få ett sådant värde i sandwitchväggar. Enligt experter borde ett bra isoleringsskikt för ytterväggar ha minimaltjocklek på 20 cm. Isoleringsmaterial som läggs under golvet borde ha ungefär samma tjocklek. 

Mer information finns i nästa del av denna artikel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Close