Säkerhetsfönster och -dörrar. Vad man ska leta efter?

Säkerhetsfönster och -dörrar. Vad man ska leta efter?

Var, om inte hemma, känner vi oss säkrast? Det är våra fyra väggar som ger oss säkerhet och komfort. Ett modernt larm kanske inte räcker när huset är tomt och man bor borta från andra byggnader. Säkerhetsfönster och -dörrar är en oumbärlig del för att säkerställa tillräcklig säkerhet i hemmet. Kontrollera vad du ska tänka på när du väljer dem för att säkerställa högsta möjliga säkerhetsnivå.

Hur man väljer säkerhetsfönster och -dörrar

Att välja ett säkert fönster- och dörrsnickeri är ett av de viktigaste stegen i den inledande fasen av att bygga ett nytt hus. Kvalitetsfönster och dörrar kommer också att öka säkerhetsnivån i vårt nuvarande hem om de befintliga behöver bytas ut. Idag har en erfaren och modern inbrottstjuv med honom inte bara en kofot, men även sladdlösa elektriska handverktyg såsom sågar, borrar och slipmaskiner, så det är värt att investera i din säkerhet.

Säkerhetsfönster

Fönster, särskilt de som ligger på bottenvåningen, på sidan eller på baksidan av en byggnad, är ofta det enklaste sättet för inbrottstjuvar att komma in i vårt hem. Genom att välja beprövade, säkra fönster för vårt hem kommer vi att minimera risken för inbrott eller avsevärt försena inbrottets handlingar, vilket ger oss mer tid att reagera.

Klasser av fönsterprofiler

Det finns 3 klasser av fönsterprofiler. Beroende på profilväggarnas tjocklek kan fönster läggas till i en av tre klasser: A, B eller C. Tjockleken på sektionen i kombination med antalet kamrar i fönsterprofilen hjälper till att minska värmeöverföringskoefficienten.

Fönster säkerhet klasser

Säkerhetsklasserna eller motståndsklasserna för fönster behöver inte nödvändigtvis relateras till ovanstående klassificering av fönsterprofiler. Tjockleken på väggarna inte alltid översätter till sitt större motstånd och säkerhet. Det är där säkerhetsklassificering i RC1 till RC6 område, som infördes 2011, kommer väl till pass. Ju högre klass, desto längre motståndstid kan fönstret motstå mot en potentiell inbrottstjuv, vilket gör det svårt för honom att bända fönstret öppet.

Handtag med en nyckel

Att utrusta fönster med handtag med en nyckel är en annan viktig del av ett säkert hem. Högkvalitativa dörrhandtag med nyckel kan vara mycket motståndskraftiga mot brott och vridning. Det är ett skydd mot obehörig inställning av handtaget i öppet läge, vilket gör bågen öppnas från utsidan. Ett sådant handtag kan ställas in i öppet läge endast med hjälp av en nyckel som matchar dess lås.

Inbrottssäkrafönster och glass

Begrepp som inbrottssäkrafönster eller -glas tolkas olika på grund av bristen på en entydig definition och reglering. Dessa termer hänvisar ofta till fönsterprofiler som är svåra att undergräva med en kofot, speciella mekanismer i fönsterramen som förhindrar att profilen eller fönsterhandtaget borras eller till och med en glasruta täckt med ett lager av en speciell folie som gör det svårt att bryta.

Säkerhetsdörrar

Dörren är en annan mycket viktig del av vårt hemsäkerhet. Här är faktorer att tänka på när du väljer en säker dörr.

Inrotssäkradörrer

Som med fönster är säkerhetsdörrar de som kommer att stå långt motstånd mot en tjuv som försöker bryta igenom dem. Även här gäller den europeiska klassificeringen av dörrar från klass 1 till 6. Den högsta klassen är naturligtvis den längsta motståndstiden, vilket kan utesluta inbrott eller åtminstone fördröja den avsevärt.

Stålkramar 

Säkra dörrar, definierade som inbrottsdörrar, bör ha en starkare struktur än standardmodeller. Här används ofta kvalitetsstål för att stärka dörrstrukturen. Metall dörrkarmar hindrar effektivt ett försök att bryta sig in i vårt hus.

Inbrottsskruvar

Säkerhetsdörrens ram bör vara utrustad med inbrottsskruvar eller andra stöldskydd. Efter att ha vridit handtaget och aktiverat stängningsmekanismen glider bultarna ut till sidorna och går in i kanalerna som är förberedda för detta i ramen. Det är en ytterligare blockad mot att krafter bryter dörren.

Mer än ett lås

Enligt principen: ju mer desto bättre. Det är värt att se till att dörren har minst två lås och minst ett flerpunktslås. När den aktiveras låser flerpunktslåset dörrbladet till ramen vid flera punkter längs hela bladets längd, vilket motsvarar flera enkla lås.

Sammanfattning

Säkerhetsfönster och -dörrar – vilket betyder? Den typ som erbjuder längsta möjliga motstånd mot en inbrottstjuv som försöker tvinga den. Naturligtvis kommer sunt förnuft till undsättning förutom teknik. Stängning av fönster och dörrar ökar säkerheten i ditt hem avsevärt. Dessutom kan fönster och dörrar kombineras med ett inbrottslarm kommer aktiveringen av vilken vakna oss på natten eller varna en granne under vår frånvaro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Close