trä- eller PVC-fönster

Träfönster och PVC: fördelar och nackdelar

När du planerar byggandet av ett hus är det värt att fråga dig själv: trä- och plastfönster – vilken ska du välja? En av de avgörande faktorerna kan vara priset, vilket i allmänhet är lägre för PVC-fönster. Det är dock värt att överväga fördelar och nackdelar med varje lösning först. Träfönster erbjuder ytterligare estetiska värden och gör det också möjligt att klippa ramen exakt till önskade mått – oavsett form. PVC-fönster är relativt nya på marknaden, men dominerade snabbt det. Om du ännu inte vet vilken typ av fönster du ska välja – trä- eller PVC-fönster –  här är några tips! 

Trä- och plastfönster - fördelar och nackdelar

Plastfönster är vanligtvis billigare än träfönster med upp till flera dussin procent. Priset på träfönster varierar beroende på vilken typ av trä de är gjorda av. De som är gjorda av tall är de billigaste, medan modellerna av ädelgran, gran eller ek är dyrare och mer prestigefyllda. Förutom estetiska värden erbjuder träfronter en större möjlighet att välja fönstrets föredragna form. Det är också ett material som efter lämplig torkning och lagring tål stora temperaturskillnader. Detta är mycket viktigt när det gäller fönsterramar med ett stort område. Stabila strukturer gör att även hela väggar kan glaseras utan ytterligare risk. Den största nackdelen, bortsett från det högre priset, är svårigheten att behålla profilen och ordna den ordentligt. 

Massivt trä är ett material som är mycket tyngre än plast, vilket kräver starkare lim för att klara extra belastning. För att bibehålla materialets estetiska utseende är det också nödvändigt med regelbundet underhåll – regelbunden applicering av en ny lack och en gång i några år användning av sandpapper.

Även om PVC-fönster är billigare är de inte mindre hållbara eller sämre tillverkade. PVC-material ger utmärkt värmeisolering och är därför det föredragna materialet för passivhus. Plastfönster behåller sin funktion i flera år eller till och med årtionden. ??? Medan underhåll inte är nödvändigt, överväga att köpa en aluminiumlock för att förhindra att dina fönster blir gula på grund av solljus. Den största nackdelen med PVC-fönster är deras låga känslighet för temperaturförändringar, vilket gör dem till ett mindre föredraget val för stora fönster. Att skära plast till önskad form kan också vara svårare – tekniken för deras produktion är dock fokuserad på massfördelning. 

Trä- och plastfönster - fördelar och nackdelar

Trä- eller plastfönster?

Träfönster är perfekta för rum i både klassisk och modern stil. Välbevarade under åren, de behåller sin glans och estetiskt utseende. Det är värt att komma ihåg om vi väljer den dyrare lösningen. De är perfekta för fönster med ett stort område och icke-standardform. På vår hemsida erbjuder vi bl.a. träfönster SOFTLINE. PVC-fönster kan visa sig vara mer fördelaktiga i modern konstruktion, liksom i de som fokuserar på energibesparing. Ett av de energibesparande fönstren vi erbjuder är ett energisnålt 7-kammars fönster IGLO ENERGY. Bättre värmeisolering kan också minska elräkningar. Man bör dock komma ihåg att detta inte är det optimala valet för fönster med stor yta, och även om PVC är extremt hållbart kommer gulning att ske över tiden. Om du fortfarande inte vet vilka fönster du ska välja, se det omfattande erbjudandet på vår webbplats. Använd också vår produktkonfigurator för att hjälpa dig planera och uppskatta det möjliga installationspriset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Close